Бармен - це обличчя кожного закладу. Він якісно і швидко обслуговує клієнтів, знає рецептури приготування безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, вміє досконало користуватися барменським приладдям, скляним посудом, без проблем відпускає напої, делікатно спілкується з відвідувачами закладу. Вміє оформити вітрину барної стійки, експлуатувати обладнання і створити своїм вмінням свято для клієнтів.
Повинен знати:
- асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, змішаних напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів;
- температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв;
- умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів;
- основи національного та безпечного харчування;
- правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
- правила роботи підприємств ресторанного господарства;
- правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями;
- правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами;
- форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками;
- порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами;
- правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила експлуатації відео та аудіотехніки;
- іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Повинен вміти:
- обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви;
- готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, змішаних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок;
- складати заявки та отримувати напої, кулінарну продукцію та покупні товари;
- відбракувати неякісні товари за органолептичними показниками;
- забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання;
- оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані;
- експлуатувати та обслуговувати аудіо та відеоапаратуру;
- контролювати додержання споживачами культури поведінки;
- вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти;
- підраховувати та здавати гроші.
Умови роботи:
бармен повинен працювати швидко, без помилок і завжди ввічливо поводитися зі споживачами. Він має бути чесною і порядною людиною, не вживати спиртне під час роботи, але знати смак напоїв, які пропонує, щоб зробити правильний вибір у разі незвичайного замовлення.
Працювати доведеться в нічний час, серед гучної музики, сигаретного диму та, здебільшого, з не зовсім тверезими відвідувачами. Не завадить уміння з гумором сприймати критику на свою адресу. Одна з обов‘язкових умов – відмінна фізична форма та відсутність схильності до вживання алкоголю.
Ринок праці:
бармен може працювати у ресторанах та барах різного призначення.
Освітня підготовка:
професію можна здобути в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій, Бурштинському торговельно-економічному коледжі Київського національного торговельно-економічного університету.
Медичні обмеження:
захворювання опорно-рухового апарату, хронічні інфекційні захворювання, шкірна алергія, епілепсія, різко виражені неврози, зниження слуху, хвороби серцево-судинної системи.
Вимоги до індивідуально–психологічних особливостей:
бармен - професіонал – це і актор, і психолог, адже від нього багато в чому залежить атмосфера закладу, його популярність серед клієнтів. Бармен знає сучасні технології виробництва, він фізично підготовлений, комунікабельний, ввічливий, тактовний, володіє гарними манерами, здатний запобігти конфліктним ситуаціям.
Перспективи:
на сьогоднішній день професія бармена є престижною. Бармени з усього світу беруть участь у конкурсах, різних шоу. У наш час проходить багато Міжнародних конкурсів барменів з «флейрингу» (жонглювання пляшками і стаканами при виготовленні напоїв), у них беруть участь кращі бармени всього світу.