Кухар – це людина, професією якої є приготування їжі.
Характер роботи
Кухар готує супи, другі страви, іншу їжу. Знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Попри те, що кухар на підприємствах громадського харчування користується встановленими рецептами страв, він може вносити до них зміни в залежності від якості сировини і контингенту споживачів.
Умови роботи
Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах ресторанного господарства застосовують такі види робочих графіків: лінійний чи змінний (всі працівники починають і закінчують роботу одночасно); стрічковий поточний, ступінчастий (передбачає вихід працівників у різний час з тим, щоб в години “пік” забезпечити найшвидше обслуговування); двобригадний (для підприємств, що працюють в дві зміни); комбінований (для підприємств, що працюють більше 12 годин, наприклад ресторани); сумарного обліку робочого часу (для підприємств, де працівника неможливо забезпечити роботою рівномірно протягом місяця чи року, наприклад вагонів-ресторанів).
У кухарів 8-годинний робочий день в одну чи дві зміни (залежно від розпорядку роботи закладу). У приватних кафе чи ресторанах режим та темп роботи кухар встановлює сам, виходячи з потреб і можливостей.
Освітня підготовка.
Професію можна здобути у Коломийському індустріально-педагогічному технікумі, Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій, Вищому професійному училищі №14 м.Коломия, Державному навчальному закладі «Коломийський професійний ліцей сфери послуг», Державному навчальному закладі «Коршівський професійний аграрний ліцей», Вищому професійному училищі №7 м.Калуш, Державному професійно-технічному навчальному закладі «Отинійський професійний ліцей енергетичних технологій», Державному навчальному закладі «Кутський професійний ліцей», Державному навчальному закладі «Городенківський професійний ліцей», Бурштинському торговельно-економічному коледжі Київського національного торгово-економічного університету, Рогатинському державному аграрному коледжі, Брошнівському професійному лісопромисловому ліцеї.
Медичні обмеження
Професія кухаря протипоказана людям, які страждають: серцево-судинними захворюваннями, ревматизмом, шкірними захворюваннями, запамороченням, нервово-психічними захворюваннями, легеневими захворюваннями: туберкульоз, хронічна пнев